Burun dolgusu, ameliyatsız rinoplasti olarak da bilinen bir çeşit estetik tedavi yöntemidir. Burunda görülen çoğu şekil bozukluğu durumunda tercih hem hastalar hem de doktorlar tarafından sıkılıkla tercih edilir. Öte yandan burun dolgusu yaptıran hastaların ve hatta yaptırmadan önce araştırma yapan kişilerin bile en çok sordukları sorular arasında işlem sonrası dikkat edilmesi gerekenler gelir. Burun dolgusundan sonra dikkat edilmesi gerekenler listesini ise şu şekilde sırlayabiliriz:
- İşlemden sonraki ilk 24 saat ciddi risk taşır.
- Dolayısıyla el temasından, fiziksel yaralanmalardan ve çarpmalardan kaçınılmalıdır.
- İlk 24 saati takip eden sonraki 3 gün boyunca sıcak su ile duş alınmamalıdır.
- En azından bir süre sigara kullanılmaması çok önemlidir.
- Ayrıca yine bir süre yoğun kafein içeren gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır.
- Hayati önem taşımadığı müddetçe doktor tavsiyesine başvurmadan kan sulandırıcı ve aspirin kullanmamak gerekir.
- Hamam, havuz, deniz veya solaryum gibi aktivitelere ara vermek gerekir.
- İşlemden sonra yine ilk 3 gün içinde spor faaliyetlerine ara verilmelidir.
- Güneş ile doğrudan temas edilmemeli ve doktor tavsiyesi ile güneş kremi kullanılmalıdır.
- Gözlük ve benzeri burna denk gelen yüz aksesuarlarının kullanılmaması gerekir.
- Burun bölgesine masaj yapılmamalı, ovalama ya da sürtünme gibi davranışlardan uzak durulmalıdır.
- İşlemden sonra makyaj alışkanlıkları daha düzgün bir biçimde yönetilmelidir. Bir süre özellikle o bölgeye kapatıcı ve pudra uygulanmamalıdır.
- Ayrıca kullanılacak tüm krem, merhem ve makyaj malzemelerinin doktorunuzun onayından geçmesi önemlidir.
Burun Dolgusu Nedir?
Burun dolgusu yukarıda da ayrıca belirttiğimiz gibi burundaki şekil bozukluklarının neden olduğu sorunları gidermek adına uygulanan bir çeşit ameliyatsız tedavi yöntemidir. Burun dolgusu tıbbi çerçevede incelendiğinde, ameliyatsız rinoplasti olarak da bilinir. Burun dolgusu diğer yüz dolgusu uygulamalarından farklı olarak, etken bileşen maddesiyle ve yüz ile burun tipi arasındaki bağlantıyla ilintili olarak uygulanır.
Burun Dolgusu Nasıl Yapılır?
Burun dolgusunun yapılışı ilk etapta işleme geçmeden önce fiziki bir muayene gerektirir. Çünkü işlemin uygulanma tipi ve miktarı tamamıyla hastanın yüz ve burun şekliyle orantılıdır. Ayrıca burun dolgusu da tıpkı dudak dolgusu uygulamaları gibi derin çukurları doldurarak estetik bütünü sağlamaları bakımından botoks ve diğer tedavi yöntemlerinden ayrıştırılır.
Tedavi planının çıkarılmasının ardından ise işlem başlar ve anestezik bir krem yardımı ile hastanın burun bölgesi uyuşturulur. Daha sonra yeterli birimlerde ve gerekli yerlere hiyalüronik asit enjekte edilir. İşlem sırasında hasta bölgesel anestezi etkisi altında olacağından herhangi bir acı, yanma ya da ağrı söz konusu değildir.
Burun Dolgusu Kimlere Yapılır?
Burun dolguları soğuk lipoliz ya da benzeri estetik tedaviler gibi tek yönlü seyretmez. Dolayısıyla bazı kişilere uygulanmaları mümkünden, bazı hastaların burun dolgusu yaptırmaları kesinlikle imkansızdır. Ancak burun dolgusu yaptırabilecek olan kişileri ve burun dolgusunun mümkün olduğu durumları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Vücut gelimini tamamen tamamlamış olan 18 yaşının üstündeki bireyler
- Doğuştan veya sonradan oluşan burun kemeri çöküntülerinde
- Burun ucu düşüklüklerinde
- Ufak çaplı simetri sorunlarında
- Burun estetiklerinden sonra gelişen küçük bozukluklarda
Kimler Burun Dolgusu Yaptıramaz?
Burun dolgusu yaptırmayacak olan kişiler genellikle vücut gelişimini tamamlamayan ve 18 yaşının altında kalan bireyler olarak bilinir. Ancak çeşitli sağlık problemlerine bağlı olarak da burun dolgusunun uygulanmayacağı kişiler bulunabilir. Burun dolgusunun yapılamayacağı kişileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hamile kadınlar
- Burnunun büyük olmasından şikayet eden ve küçülmesini isteyen hastalar
- Uzun süreli cilt hastalığı olanlar
- Aktif uçuğu olan veya sivilce sorunu yaşayanlar
- Kronik üst solunum yolu hastalıklarından mustarip olanlar
- Hiyalüronik asit maddesine karşın alerjisi olan, olabilecek hastalar
- Nefes almada güçlük yaşayan kişiler
- Burnunda ciddi bozukluk olan veya şiddetli eğrilik sorunu yaşayanlar
Burun Dolgusu Ne Kadar Süre Kalır?
Burun dolgusunun kalıcılık süreleri tamamıyla hastanın kullanımına ve doktorun profesyonelliğine bağlıdır. Özellikle bu noktada Uzm. Dr. Seçil Demirci ile tanışan ve çalışma fırsatı bulan pek çok hastadan olumlu geri dönüş alınır. Çünkü kalıcılığı sağlayan en önemli noktalardan biri de en az çevresel faktörler kadar uzmanın yüz ve burun tipini iyi analiz edebilmesidir.
Burun dolguları 3 farklı etken madde ile de ayrıca yapılabilir. Dolayısıyla her madde ile yapılan dolgu kendi özelinde kalıcılık gösterir. Bu süre zarflarını, asıl maddeleri ile birlikte şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hiyalüronik asit ile yapılan dolgular için 6 ay ile 1 sene arasında,
- Yağ enjeksiyonu ile yapılan dolgular için 2 veya 3 sene arasında,
- Kök hücre destekli yağ enjeksiyonu ile yapılan dolgular için ise ortalama 5 sene olarak bilinir.
Ancak dolgu maddelerinde asıl olan doktorun tavsiyesi ve diğer yüz, burun özellikleri olduğu için buy noktada kalıcılığın önüne geçmesi muhtemel etkenlerden de bahsedilebilir.
Burun Dolgusu Ne Zaman Yerine Oturur?
Yapılan dolgunun miktarına, hastanın işlem sonrası dikkatine ve hatta kişinin yüz yapısına bağlı olarak burun dolgusu uygulamalarındaki oturma süresi değişkenlik gösterir. Bu anlamda zayıflamak veya şekle girmek için kullanılan selülit tedavisi gibi alternatiflerden bağımsız olarak; burun dolgularında, tek yönlü bir sistem uygulanamaz. Dolayısıyla tedavi ve tedavinin sonucunun kesin olarak görülmesi zaman alabilir. Yine de ortalamaya bakıldığında hastaların kesin sonucu görmeleri 2 haftayı alır diyebiliriz.
Burun Dolgusu Eritilebilir Mi?
Burun dolgusunu eritmek için kullanılan bazı enzim ve aparatlar bulunur. Uzm. Dr. Seçil Demirci ekibi ile birlikte; özellikle burun dolgularını farklı bir mecrada yaptırdıktan sonra sonuçtan memnun olmayan veya olumsuz yan etkilerle karşılaşan kişiler için burun dolgusu eritme tedavisini de ayrıca sağlamaktadır.
Burun Dolgusunun Yan Etkileri Nelerdir?
Burun dolgusu uygulaması komplike bir sitem içerisine dahil değildir. Özellikle uzman ellere teslim edildiğinde güzel sonuçlar doğuran ve basit tekniklerle mucizevi etkiler yaratan alternatif çözümler arasında yer alır. Fakat yeterli bir araştırma yapmadan yahut uygun fiyatlar üzerinden estetik yaptırmaya çalışırken mağdur olan çok fazla insan vardır.
Sağlıklı ve bilinçli şekilde yapılan burun dolgularında kişinin hassasiyetine bağlı olarak hafif kızarıklıklar veya şişmeler hissedilebilir. Öte yandan ufak çaplı yanma ve ağrılardan da söz etmek mümkündür. Ancak bunlar kişinin hayatını etkilemeyecek basit etkilerdir ve dolayısıyla uzun süreli etkileri yoktur. Bunun dışında kalan yoğun ağrılar, kanamalar veya morluklar ise normal görülmeyen diğer etkilerdendir. Bu etkileri yaşamamak adına uzman bir doktorla çalışmanız hayli önemlidir.
Burun Dolgusunun Avantajları Nelerdir?
Burun dolgusu diğer yöntemlerden ameliyatsız ve acısız olması nedeniyle ayrılır. çünkü burundaki şekil bozukluklarını gidermeyi hedefleyen pek çok tedavi yöntemi, cerrahi müdahaleyi gerekli kılar. Oysa burun dolgusu uygulamasında böyle bir durum söz konusu değildir. Burun dolgusu uygulamasının avantajlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ameliyat gerektirmez ve kesiye dolayısıyla cilt problemlerine neden olmaz.
- İşlem sırasında veya sonrasında hastanın ağrı ya da acı hissetmesi söz konusu değildir.
- Cerrahi bir müdahale olmadığı için iyileşme süresi de yoktur ve hasta hemen günlük hayatına geri dönebilir.
- Sonuç alma süresi daha kısa sürelidir. En fazla 2 hafta içerisinde işlem kendini tamamıyla belli eder.