Dudak dolgusu, ameliyatsız estetik tedavi yöntemlerinden biri olması nedeniyle pek çok insan için tercih edilesidir. Dudak dolgusu uygulaması ile hedeflenen ise dudak çerçevesini belirgin hale getirmek ve akabinde hacmi genişleterek, dudağa simetrik bir form kazandırmaktır.
Öte yandan dudak dolgusu uygulaması, diğer estetik tedavi uygulamalarıyla kıyaslandığında daha görünür bir modeldedir. Çünkü dudaklar, direkt yüz ve bakış hizasında bulunmaları sebebiyle yüzün büyük bir bölümünü şekillendirirler.
Bu nedenle dudak dolgusu uygulaması yaptırmak için merdiven altı bir mağazayı değil, alanında uzman bir doktoru tercih etmeniz çok daha sağlıklı olur. Uzm. Dr. Seçil Demirci ise tam da bu gerekçeyle 2010 yılından beri hizmet verir.
Dudak Dolgusu Nedir?
Dudak dolgusu, diğer yüz veya burun dolgusu uygulamalarından farklı olarak; kişinin dudak hatlarını belirginleştirmeyi hedefleyen ve dudaklara hacim kazandırarak, ameliyatsız bir şekilde dudak büyütmeyi sağlayan bir tedavi yöntemidir. Özellikle son yıllarda dudak dolgusunun sıklıkla tercih ediliyor olması ise bu yöntemin ameliyat gerektirmemesi ve acısız olmasıdır.
Dudak dolgusu uygulamaları aynı zamanda tekrar edilebilirlikleri açısından da çok sık tercih edilirler. Yanı sıra yaş ilerledikçe incelen dudak görünümleri ya da nem kaybı dolayısıyla yaşanan kırışıklıklar gibi ciddi sorunların önüne geçmek adına da dudak dolgusu kullanılır. Çünkü dudak dolgusu uygulaması, dudaklara hem dolgun hem de tok bir görünüm kazandırarak, bu tip sorunları ortadan kaldırır.
Dudak Dolgusu Nasıl Yapılır?
Dolgu uygulamasının yapılışı ile ilgili en önemli etken madde Hiyalüronik asit içerikli dolgu maddeleridir. Hiyalüronik asit ise bağlayıcı özellik taşıyan bir tür bileşendir. Ayrıca insan vücudunda belirli bazı dokularda ve göz yapısında da bulunur. Bu nedenle zararlı görülmeyen ve tedavi için rahatlıkla kullanılabilen bir maddedir.
Dolgunun yapılışı ise uzman doktorun bilgi ve becerisine muhtaçtır. Öyle ki yalnızca etken bir madde kullanmak yeterli olmaz. Buna ek olarak; dudak anatomisini iyi tanımak ve birimler ile hasta isteklerinin de farkında olmak gerekir. Bu minvaldeki ilk adım ise hasta dudağının lokal anestezi ile uyuşturulmasıdır. Bu bölgesel uyuşturma genellikle kremler aracılığıyla gerçekleştirilir.
Yeterli uyuşturmanın sağlandığı noktada enjeksiyon yardımı ile etken madde ilgili bölgelere uygulanır. Bu süreç yaklaşık olarak 10 – 15 dakika arasında seyreder fakat bu zaman diliminde hasta lokal anestezi etkisinde olduğu için hiçbir şekilde acı hissetmez. Gençlik aşısı uygulaması ile aynı düzlemde bakılabilecek bu uygulamanın bitiminde ise tıpkı diğer tedavilerde olduğu gibi hafif kızarıklıklar veya şişlikler görülmesi muhtemeldir.
Dudak Dolgusu ile Botoks Arasındaki Fark Nedir?
Dudak dolgusu ile botoks arasındaki fark pek çok insan tarafından merak edilen sorulardan bir tanesidir. Ancak her iki uygulamanın da aynı gerekçelerle yapıldığı sanılsa da esasen aralarında ciddi farklar bulunur. Bu farkları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Dolgu hacmi genişletmeyi hedeflerken botoks, mimik kaslarına odaklanır.
- Dolgu Hiyalüronik asidin dudaklara enjekte edilmesi ile tamamlanır.
- Botoks uygulandığı bölgede hacim değil, gerilme sağlar.
- Botoks özellikle ince kırışıklıklarda uygulanırken; dolgu uygulamaları, yüz çukurlarında ve derin kırışıklarda tercih edilir.
- Ayrıca botoks ve dolgu uygulamaları kesinlikle birbirlerinin alternatifi olarak kullanılabilecek tedavi yöntemleri değildir.
- Botoks uygulamalarının etkisi ilk 3 günde başlayıp, 10 günde tamamen görülecek şekil alırken; dudak dolgularındaki etkinin %80’ini işlem bitiminde kalanı ise 10 gün içinde görülür.
- Botoks uygulamasının etkisi vücut tipine ve uygulanan bölgeye bağlı olarak 4 – 8 ay arasında sürerken; dudak dolguları genellikle 8 – 12 ay boyunca kalıcılıklarını korur.
Dudak Dolgusu Hangi Sıklıkla Yapılır?
Dolgunun uygulama aralıkları ile ilgili kesin bir tanımlama yapmak yerinde olmaz. Çünkü kişilere, dudak tiplerine, dolgu birimlerine ve yan etkilere bağlı olarak bu sürecin değişkenlik göstermesi mümkündür.
Yine de dudak dolgusu, yüz dolgusu uygulaması gibi alternatif miktarlara hitap etmediği ve bütüne yayılmadığı için dolgu uygulamalarında asıl olan, kişinin rahat hissetmesi ve ortaya çıkan sonuçtan memnun kalmasıdır.
Dolgu uygulamaları, özellikle ilk defa yaptıracak olanlar için peş peşe 2 seans olacak şekilde düzenlenirler. Bu seansların biri kontrol mahiyeti taşırken, diğeri ise asıl işlemin yapıldığı ana kısımdır. Bu uygulamaların akabinde kişinin ne zaman dudak dolgusunu yenileyeceği ise kendi kullanımına, uygulama sonrası özenine ve dudak ile bünye özelliklerine göre değişkenlik gösterir.
Dudak Dolgusu Ne Kadar Süre Kalır?
Dolgunun kalıcılığı öncelikli olarak hastanın tedaviye yatkınlığı ve işlem sonrası düzeni ile doğrudan ilişkilidir. Çünkü yapılacak olan işlem ne kadar profesyonel olursa olsun, kişinin önerilmeyen davranışları da dolgunun bozulmasına neden olabilir. Tıpkı fraksiyonel lazer uygulamaları gibi dudak dolgusu uygulamalarında da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.
Bu noktaların yanı sıra dudak dolgusunun kalıcı olabilmesi adına uzman bir doktora başvurmanın da önemi büyüktür. Çünkü işlem sonrası yaşam tarzı kadar doktorun dudak tipini analiz etmesi, uygun birim ve miktarı bularak doğru noktalara uygulaması da son derece önemlidir.
Fakat yine de genele bakıldığında dudak dolgularının ortalama kalma süreleri; 8 ile 12 ay arasında değişkenlik gösterir. Bu değişkenlikte payı olan yan faktörleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kişinin yapısal özellikleri
- Kişinin mimik kullanım alışkanlıkları
- Kişinin dudak tipi
- Enjekte edilen etken maddenin miktarı
- Dolgu maddesinin taşıdığı özellikler
- Çevresel etkenler
Dudak Dolgusu Ne Zaman Yerine Oturur?
Dolgu uygulaması genellikle art arda yapılan 2 seanstan oluşur. Bu seansların ilki asıl işlemin uygulandığı uygulama seansı iken diğer seans genellikle kontrol ve son rötuş seansıdır. Bu seanslar arasında ise yine kişinin dudak tipine ve diğer etkenlere bağlı olarak, genellikle 2 hafta bulunur.
Dolayısıyla şişliklerin inmesi, kızarıklıkların ve ufak morlukların tamamen geçmeleri için belirli bir süreye ihtiyaç vardır. Bu süre ise genellikle 10 gün olarak bilinir. Yine de bu sürenin 2 haftaya ulaşabileceği bilinmelidir.
Ayrıca dolgunun oturma süresini belirlemek adına, kontrol seansını da sürece dahil etmek ve kontrol seansından sonra da belirli bir süre ile dolgunun oturmasına izin vermek önem arz eder.
Dudak Dolgusu Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Dudak dolgusu uygulamasından sonra dikkat edilmesi gerekenler doktorunuz tarafından size ayrıca iletilir. Bu iletinin dikkatle dinlenmesi ve işlem sonrasında da ayrıca özen gösterilmesi işlemin ömrünü uzatır. Öte yandan dudak dolgusu kalıcılığının sağlanmasının yanı sıra oluşabilecek yan etkilerin önünde geçmek ve süreç hakkında bilgi sahibi olmak için de bazı kurallara uyulması oldukça önemlidir.
Dudak dolgusu uygulamasından sonra hastaların dikkat etmeleri gereken durumları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Özellikle ilk 3 gün, aşırı sıcak ve soğuk tüketimden kaçınmak gerekir.
- Yine ilk 3 gün hamam, deniz, havuz ve solaryum gibi aktivitelerden kaçınılmalıdır.
- Güneş temasında dikkatli olunmalıdır.
- Dudağı zorlayacak ve aşırıya kaçan mimikler kullanılmamalıdır.
- İşlem sonrasındaki birkaç günde öpüşmemek gerekir.
- Enfeksiyon durumlarına neden olmamak için yine ilk 3 günde el ve dudak temasını sıfıra indirgemek önemlidir.